NAKUPUJTE S 20% ZĽAVOU! V KOŠÍKU ZADAJTE KÓD "LETO" ♥

Čo deti potrebujú viac ako hračky?

Prečítajte si v našom druhom Mucibloge o tom, čo deti potrebujú viac ako hračky.

Odpoveď je jednoduchá: P . . . B


To, že deti potrebujú hračky je jasné všetkým. Nepíšem to ako zakladateľka detského eshopu, som o tom vnútorne presvedčená po vlastnej skúsenosti. Keď sa syn narodil, prvé tri mesiace sme žiadne hračky nemali, a myslela som si, že to tak vydrží dlho. Veľmi rýchlo som však pochopila, že môjmu dieťaťu nebude stačiť na správny rozvoj iba plastová fľaša od minerálky. Správnym výberom a použitím hračiek môže dieťa výrazne napredovať vo svojom vývoji. Hračky sú v útlom veku hlavným záujmom dieťaťa, a cez tie spoznáva svet. 

Vďaka hračkám dieťa rozvíja svoje motorické zručnosti, jemnú aj hrubú motoriku, koordináciu rúk a očí a zároveň rozvíja zmysly ako je hmat, zrak, sluch a ďalšie. Manipulácia s hračkami v dieťati povzbudzuje prirodzenú kreativitu a predstavivosť. Hračky sú neoddeliteľnou súčasťou sociálneho vývoja. Hra s inými deťmi alebo dospelými s použitím hračiek podporuje rozvoj sociálnych zručností, ako je zdieľanie, komunikácia a riešenie konfliktov. Deti sa učia spolupracovať a rozumieť iným. Aj pri vzdelávaní detí nám vedia hračky úžasne poslúžiť. Hračky, ktoré podporujú učenie čísel, farieb, foriem alebo abecedy, môžu byť užitočné pri príprave detí na školu. Hračky, ktoré podporujú rozprávanie príbehov, môžu pomôcť pri rozvoji jazykových zručností u detí. Deti sa môžu učiť nové slová a zlepšujú svoju komunikačnú schopnosť. V neposlednom rade sú hračky pre deti zdrojom zábavy a relaxácie a poskytujú im bezpečné prostredie pre experimentovanie, učenie a objavovanie

Majte na pamäti, že je dôležité vyberať vhodné a bezpečné hračky pre vek a záujmy vašich detí. Hračky by mali byť podnecujúce, vzdelávajúce a zábavné, aby pomohli deťom rásť a rozvíjať sa vo všetkých aspektoch ich života. S výberom hračiek vám od roku 2023 pomáhame v Mucinkove. 

pexels-kampus-production-6299265

Čo deti potrebujú viac ako hračky? Pohyb

Deti potrebujú k svojmu správnemu fyzickému, emocionálnemu aj kognitívnemu vývoju okrem bezpečia, milujúcej rodiny, adekvátnej starostlivosti najmä pohyb. Verím, že väčšina moderných rodičov, vychovávajúca deti v digitálnej dobe si je tohto vedomá ale opakovanie je matka múdrosti.

Ako prospieva pohyb deťom? 

  • Deti potrebujú pohyb, aby mohli myslieť. Vedci preukázali existenciu väzby medzi fyzickou aktivitou a aktivitou mozgu dieťaťa, konkrétne inteligenciou a koncentráciou pozornosti. ZDROJ Pohyb podporuje rozvoj mozgu u detí. Pomáha zlepšovať koncentráciu, pamäť a schopnosť riešiť problémy. Aktívne hranie a športovanie môžu tiež podporovať kreativitu a inovatívne myslenie.
  • Deti potrebujú pohyb, aby mohli rásť. Pohyb pomáha deťom vo fyzickom vývoji, pri pohybe sa im vyvíjajú svaly, kosti a kĺby. Pomáha zlepšovať ich koordináciu a rovnováhu. Aktívne hranie a športovanie podporuje zdravý rast a vývoj.
  • Pravidelný pohyb pomáha udržiavať zdravú telesnú hmotnosť a znižuje riziko vzniku ochorení, ako je obezita, cukrovka a srdcové choroby. Tiež podporuje silný imunitný systém.
  • Pohyb rozvíja deti aj po sociálnej stránke, rovnako ako niektoré hračky. Aktivity, ktoré zahŕňajú pohyb, často zahŕňajú spoluprácu a komunikáciu s inými deťmi. Deti sa učia tímovému duchu, zdieľaniu a riešeniu konfliktov.
  • Pohyb prináša deťom radosť a môže mať pozitívny vplyv na emocionálny stav detí. Pomáha uvoľňovať stres a napätie, zlepšuje náladu a podporuje psychickú pohodu.

pexels-yan-krukau-5792903

Keď sa deti naučia milovať pohyb a aktívny životný štýl v mladom veku, majú tendenciu pokračovať v tomto zvyku aj v dospelosti. To môže prispieť k dlhodobo zdravému životnému štýlu. Pre deti je pohyb často zábavou a radosťou, doprajte im ho preto neúrekom. Aktivity, ako je beh, hranie na ihrisku, bicyklovanie a tanec, sú pre nich zábavným spôsobom, ako stráviť čas.  Je dôležité podporovať a povzbudzovať deti k pravidelnému pohybu a aktívnemu životnému štýlu. To môžete urobiť tým, že im poskytnete prístup k rôznym športovým a hracím možnostiam a sami im budete príkladom tým, že sa tiež budete zdravo pohybovať. Deti ocenia čas strávený v prírode so svojimi rodičmi akoukoľvek pohybovou aktivitou a spokojná bude celá rodina. Využite pekný víkend, čo nás čaká a overte si to! ♥ 

Pohyb ide ruka v ruke s tancom, a tanec s hudbou. O galaktickom význame hudby pre deti si prečítate v ďalšom blogu.